کانیهایی که نام ایرانی دارند
🔷اسامی کانیهایی با نامهای ایرانی
بیرونیت (Birunite)
سیلیکات کلسیم و کربنات کلسیم آبدار.
این کانی در سال 1957میلادی کشف و به افتخار دانشمند ایرانی، ابوریحان بیرونی نامگذاری شد تا بزرگداشتی بر پژوهشهای وی درباره کانی ها و سنگها باشد.
آویسنیت (Avicennite)
اکسید تالیم و آهن.
این کانی در سال 1958میلادی کشف شد و به افتخار دانشمند ایرانی، پورسینا (ابوعلی سینا، ابن سینا)، نامگذاری شد. پورسینا نخستین طبقهبندی کانیها را در کتاب شفا آورده است.
تالمسیت (Talmessite)
آرسنات آبدار کلسیم، منیزیم و باریم.
این کانی را باریان و هرپن در سال 1960 در معدن قدیمی تالمسی در کنار روستایی به همین نام در انارک یزد کشف کردند و نام این معدن را بر آن گذاشتند. این کانی ویژگی فلوئورسان دارد و رنگ آن بیرنگ تا سبز میشود.
لطفا به ادامه مطلب مراجه کنید
ایرانیت (Iranite)
کرومات سرب آبدار.
این کانی را باریان و هرپن در سال 1963 در یکی از معدنهای قدیمی سهبرز در شمال غربی انارک کشف کردند و نام ایرانیت را بر آن نهادند. این کانی زرد زعفرانی و دارای جلای شیشهای، در پیرامون نایبندان نیز یافت میشود.
خونیت (Khunite)
کرومات سرب، روی و مس.
این کانی را ادیب و اتمان در سال 1970 میلادی در معدن قدیمی خونی در شمال انارک کشف کردند. این کانی، به کانی ایرانیت شباهت زیادی دارد، اما رنگ زرد آن به قهوهای گرایش دارد.
انارکیت (Anarakite)
کلریدِ بازیِ روی و مس.
این کانی را ادیب و اتمان در سال 1972 در انارک کشف کردند و نام همین بخش را بر این کانی سبز رنگ نهادند.
خادمیت (Khademite)
سولفاتِ بازی و آبدار آلومینیوم.
این کانی را باریان، برتلون و صدرزاده در ساغند یزد کشف کردند و به افتخار نصرالله خادم، ریاست آن زمان سازمان زمینشناسی ایران، نامگذاری کردند.