- ۰ نظر
- ۲۹ اسفند ۹۸ ، ۱۰:۰۷
اهمیت و کاربرد زمین شناسی ساختمانی
زمین شناسی ساختمانی در بین سایر علوم زمین شناسی ، موقعیت خاصی را داراست. مثلا تهیه نقشه زمین شناسی محل ، بدون آگاهی به نوع ساختمانهای منطقه ، غیر ممکن است. زیرا بدون توجه به ساختمانهای موجود ، ارتباط واحدهای مختلف زمین شناسی امکان پذیر نیست. از سوی دیگر مواد معدنی ، در ساختمانهای خاص زمین شناسی متمرکز میشوند.
مثلا نفت و گاز طبیعی بیشتر در قسمتهای بالای تاقدیسها جمع میشوند و با شناسایی این ساختمانهاست که میتوان امکان وجود آنها را بررسی کرد. همچنین بسیاری از موارد معدنی بصورت رگه تشکیل میشوند که این رگهها ، معمولا در امتداد گسلهای موجود در منطقه تشکیل میشوند. در بسیاری موارد ، در اثر وجود گسلها و شکستگیها ، گسترش ماده معدنی در یک منطقه قطع میشود و برای پیدا کردن مجدد آن ، آگاهی به مشخصات تکتونیکی منطقه ، ضروری است.
آشنایی به وضعیت ساختمانی منطقه ، کمک موثری در مطالعه آبهای زیرزمینی است. زیرا گسلها و شکستگیها ، مجراهای مناسب جهت عبور آبهای زیرزمینی میباشد. شناسایی دره ها و گسلهای ناحیه ، یکی از بهترین مراحل مقدماتی حفر تونلها و احداث سدها به شمار میآید.
جزوه در ادامه مطلب....
تولد زمین، ۴.۵ میلیارد سال پیش
زمین از ابری از میان غبارهای کیهانی و سنگهایی که خورشید جوان را فراگرفته بودند، متولد شد. زمین زمانی شکل گرفت که این سنگها با یکدیگر برخورد کردند، این سنگها به تدریج به اندازهای بزرگ شدند که توانستند با کمک نیروی گرانش خود، تمامی سنگها و اجرام نزدیک به خود را جذب کرده و به تدریج تبدیل به سیاره زمین شد. ماه کمی پس از تولد زمین ایجاد شد، زمانی که جرمی بزرگ با زمین برخورد کرده و تکهای بزرگ از آن را به شکل تودهای خاک و تکه سنگ از سیاره جدا کرد و آن تکه به تدریج به ماه تبدیل شد.
وانادینیت (به انگلیسی: Vanadinite) با فرمول شیمیایی Pb5[Cl - (VO4)3] از مجموعه کانی هاست و کانیهای شبیه آن میمتیت است
دارای شکستگی ناصاف است. از نام وانادیوم که در آن وجوددارد گرفته شدهاست.
حل شونده در HNO3 , HCl PbO:۷۸٫۳۵٪ V2O۵:۱۹٫۱۶٪ Cl:۲٫۴۹٪ برای اولین بار در مراکش کشف شد و از نظر شکل بلور: منشوری - پیرامیدال، رنگ: زرد - قهوهای - نارنجی - قرمز، شفافیت: نیمه شفاف، شکستگی: ناصاف، جلا: الماسی، رخ: ندارد،
سیستم تبلور: هگزاگونال و در ردهبندی وانادات است و منشأ تشکیل آن ثانوی است.
همایند کانیشناسی (پارانژ) آن میمتیت- ولفنیت- پیرومورفیت- میمتیت است ، از نظر ژیزمان بلور- اگرگات الیافی تقریباْ کمیاب است و بیشتر در اطریش، بریتانیا، مراکش، زامبیا، مکزیک و آمریکا یافت میشود. تصویر بلورهای کبود رنگ وانادینیت بر روی یک سنگ دولومیتی دگرسان شده را نشان میدهد.
فیلم و عکس در ادامه مطلب..
عصر یخبندان
🌺🌺🌺
اعصار یخبندان دوره ای از تاریخ است که یخ، صفحه های عظیم نواحی وسیعی از زمین را پوشانده بود که معمولا از یخ های فصلی پوشیده نمیشد
دانشمندان هنوز نمی دانند که چه چیزی سبب پیدایش عصر یخبندان میشود. فهرست احتمالات شامل مدار زمین، جدا شدن قاره ها،تغییر در میزان کربن دی اکسید جو و حتی پرتوهای کیهانی میشود.
آخرین عصر یخبندان در دوره پلئیستوسن (در حدود 2 میلیون سال پیش) شروع شد و از چهار دوره یخچالی تشکیل میشود که آخرین آنها از 40 هزار سال تا 10 هزار سال پیش از این ادامه داشته است. امروز در یک دوره بین یخچالی نسبتا گرم تری به سر میبریم و همچنان به سوی یک دوره یخچالی پیش می رویم.
در عصر حاضر در حدود 10 درصد سطح زمین از یخ پوشیده شده است ولی در طی عصر یخبندان در حدود 30 درصد زمین از یخ پوشیده شده بود.
در طی ششصد میلیون سال گذشته 17 عصر یخبندان شناخته شده در زمین رخ داده است.
در فواصل حدود ۱۰۰ هزار ساله، یک عصر یخبندان را به خود دیده است.
🌺🌺🌺
بقیه در ادامه مطلب ...