زمین شناسی

جزوه مقاله و نمونه سوال زمین شناسی

زمین شناسی

جزوه مقاله و نمونه سوال زمین شناسی

سلام خوش آمدید

۴ مطلب در بهمن ۱۳۹۸ ثبت شده است

 

شاخه خارپوستان

شاخه خارپوستان یکی از شاخه‌های مهم جانوران بی‌مهره محسوب شده و در بردارنده 8000 گونه زنده و حدود 30000 گونه فسیل می‌باشد. این گروه از جانوران تماما دریازی بوده و در اعماق مختلف و آب و هوایی متفاوت به سر می‌برند. منشا خارپوستان به دوره کامبرین، یعنی حدودا 600 میلیون سال قبل برمی‌گردد. از این گروه از جانوران 6 رده باقی مانده باقی مانده است.

شاخه خارپوستان

 

 

دانلود پی دی اف در ادامه مطلب

  • roh atabak

سنگ های آذرین
 

در زمین‌شناسی به سنگ‌های حاصل از انجماد مواد مذاب، سنگ‌های آذَرین می‌گویند. سنگ‌های آذرین به دو بخش سنگ‌های آذرین درونی و سنگ‌های آذرین بیرونی تقسیم می‌شوند. سنگهای آذرین بیرونی حاصل فرایند آتشفشانی و بیرون ریختن مواد مذاب از دهانهٔ آتشفشان است اما سنگ‌های آذرین درونی حاصل فرایند ماندن ماگما در آشیانه و سرد شدن آهستهٔ آن می‌باشد.

از انواع سنگ‌های آذرین درونی گرانیت و از سنگ‌های آذرین بیرونی بازالت از همه معروف‌تر هستند.

آذرین درونی
این سنگ‌ها بر اثر سرد شدن مواد مذاب در داخل زمین بوجود می‌آیند مثل سنگ گرانیت – گابرو ویژگی این سنگ‌ها این است که دارای بلورهای درشت می‌باشند و بیش تر رنگ روشن دارند

آذرین بیرونی
سنگ‌های هستند که بر اثر سرد شدن مواد مذاب در خارج از کوه های آتشفشانی بوجود می‌آیند و ریز بلور هستندچون این مواد مذاب توسط آتشفشان از داخل زمین خارج می‌شوند به این سنگ‌ها آتشفشانی نیز می گویند. 

مقطع اذرین

 

 

دانلود کامل بصورت پی دی اف در ادامه مطلب..

  • roh atabak

ویژگی های فیزیکی کانی ها:

برای شناسایی یک کانی ناشناس، در قدم اول باید ویژگی های فیزیکی آن را شناسایی و با جدول شناسایی کانی ها مقایسه کرد. از مهمترین مشخصات فیزیکی کانی ها می توان موارد زیر را نام برد:

رنگ(Color): اولین چیزی که توجه را بخود جلب می کند، رنگ کانی است. برای برخی کانی ها رنگ مشخصه ی سودمندی است مثل موسکویت که معمولاً به رنگ های سفیدنقره ای یا بی رنگ و بیوتیت که سیاه یا قهوه ای تیره است. رنگ ویژگی بسیار متغیری در برخی کانی ها مانند کوارتز است و با تغییر در ترکیب شیمیایی تغییر می کند.

رنگ خاکه (Streak) : رنگ خاکه، رنگ اثر کانی بر روی چینی بدون لعاب است. رنگ خاکه معمولاً با رنگ کانی تفاوت دارد.

جلا(Luster): توانایی هر کانی در منعکس کردن، پراکنده کردن و جذب نور را جلا گویند. جلای یک کانی با مقایسه ی کانی با مواد مشابه توضیح داده می شود. جلای کانی ها به دو دسته ی ” جلای فلزی ” و ” جلای غیر فلزی ” تقسیم می شود. جلای غیر فلزی معمول تر است و مهمترین نوع آن جلای شیشه ایست.

در برخی منابع جلای شیشه ای را تحت عنوان ” شفافیت ” بیان می کنند و آن را بصورت توانایی کانی در عبور نور از خود، تعریف می کند. مانند کانی کوارتز. در واقع شفافیت یک کانی به مقدار نوری که از آن عبور می کند بستگی دارد.

سختی(Hardness): مقاومت کانی در برابر خراشیده شدن را سختی آن کانی گویند. سختی نشانه ای از نحوه ی پیوند بین اتم ها یا یون های تشکیل دهنده ی کانی است. سختی کانی ها توسط مقایسه ی آن با گروهی از کانی ها با سختی مشخص سنجیده می شود. بطور معمول سختی کانی ها با سری کانی های موس(Mohs’ hardness scale) سنجیده می شود.

شکل بلورین(Crystal): شکل بلور برخی کانی ها در شناسایی برخی از کانی ها مفید واقع می شود. در طبیعت کمتر به بلورهای منفرد از یک کانی بر می خوریم و کانی ها عموماً بصورت تجمعی از بلورهای ریز و درشت دیده می شوند.

رخ (Cleavage): تمایل کانی ها به شکستن در امتداد سطوحی موازی هم را رخ پذیری و هر یک از این سطوح را سطوح رخ گویند.

شکستگی(Fracture): کانی هایی که رخ ندارند، دارای سطح شکست نامنظم و بی قاعده ای هستند که می تواند ویژگی برای شناسایی آن ها بکار رود. برخی کانی ها ممکن است دارای سطح شکست صدفی و برخی دیگر دارای سطح شکست خشن باشند.

وزن مخصوص(Specific Gravity): وزن مخصوص کانی ها می تواند به عنوان مشخصه ای برای شناسایی کانی ها بکار رود.

ویژگی های اختصاصی: برخی از کانی ها دارای ویژگی هایی خاص خود هستند که با استفاده از آن ها می توانند شناسایی شوند. به عنوان مثال پودر بسیاری از کانی های سولفیدی بوی تخم مرغ گندیده می دهند ولی کانی های آرسنیکی در اثر مالش یا شکستن یا پودرشدن بوی سیر می دهند. و یا کانی هایی مثل مس و طلا چکش خوارند در صورتی که گوگرد ترد و شکننده است.

کانی ها بر اساس آنیون یا مجموعه ی آنیون هایشان طبقه بندی می شوند. بعنوان مثال کانی هایی که دارای چهاروجهی های سیلیسیم-اکسیژن اند سیلیکات ها و آن هایی که آنیون گوگرد دارند سولفیدها و آن هایی که دارای گروه آنیونی کربن هستند کربنات نامیده می شوند.

کانی ها به دو دسته ی کلی ” کانی های سیلیکاتی ” و ” کانی های غیر سیلیکاتی ” تقسیم می شوند.

جدول در ادامه پست

  • roh atabak

 

خواص نوری کانی ها

خواص ارتوسکوپی

خواص کنوسکوپی

1- چند رنگی

2- رنگ اینترفرانس

3- بیرفرنژانس

4- خاموشی

5- طویل شدگی

6- برجستگی

7- رخ

8- ماکل

9- شکل بلور

10 – ایزوتروپی و انیزوتروپی

 

1- یک محوری (مثبت، منفی)

2- دو محوری (مثبت، منفی)

 

 

چارت مقاطع نازک

دریافت
عنوان: تشخیص کانی های متعارف مقطع نازک
حجم: 213 کیلوبایت
توضیحات: تشخیص کانی های متعارف مقطع نازک
 

بقیه در ادامه پست

  • roh atabak

جزوه مقاله و نمونه سوال زمین شناسی